Hjälpen när du har hudproblem i ansiktet!

Hudproblem av olika slag är besvärande och kan orsaka både klåda och värk. Sitter de i ansiktet upplevs det extra svårt eftersom det blir så tydligt och alla kan se besvären. Den som drabbas upplever ofta att det enda personer i omgivningen ser är hudåkomman. Vill det sig riktigt illa kan det leda till sociala problem och isolering. Var finns då hjälpen att få för enklare och svårare hudproblem?

Apoteket
Personalen på ett apotek har en bred baskunskap och kan hjälpa till att ta fram produkter som du kan prova. Egenvård är alltid ett bra sätt att börja med. Hjälper det inte får man söka sig vidare. På en del större apotek finns det tillgång till en hudterapeut som med sin specifika kompetens kan ge dig god vägledning. Då kanske du får ännu mer hjälp till självhjälp.

Hälsokost
På hälsokostbutikerna finns en mängd olika produkter för både hudvård och olika åkommor. Personalen där på hudterepeut göteborg pris kan guida dig och ge dig bra tips som både är förebyggande och åtgärdande. Det gäller att ha lite tålamod och prova olika varianter för att se vad som kan passa just dig

Hudterapeut
Bokar du tid hos en hudterapeut görs en analys av din hud och du får råd om hur du ska gå vidare. Terapeuten kan också göra en djupgående rengöring med peeling, lägga en ansiktsmask och smörja in dig med en kräm som passar för just din hud. Terapeuten har en utbildning i dermatologi som gör att du kan känna dig trygg med den råd du får. Är det en hudsjukdom du har drabbats av ska terapeuten hänvisa dig till din hälsocentral.

Hudmottagningen
Om det visar sig att det är en hudsjukdom du drabbats av eller om besvären är svårbehandlade kan du vända dig till din hälsocentral och be om en remiss till hudmottagningen. Där ställer man diagnos och gör upp en plan för medicinsk behandling och uppföljning. På en hudmottagning kan det finnas en hudterapeut som medverkar vid olika behandlingar.

Det är alltid bra att försöka med egenvård först och se vad det kan ge. Visar det sig att det handlar om sjukdom eller extra besvärliga åkommor finns det en klar fördel att vända sig till sjukvården. Alla regioner har ett högkostnadsskydd för besök hos läkare och för behandlingar. Får du recept på någon medicin eller salva ingår det i apotekens högkostnadsskydd. Du behöver alltså inte stå för alla kostnader själv om du har drabbats av besvärliga hudproblem i ansiktet.

Scroll to top